ASP-tilille säästäminen ensiasuntoa varten

asp-tiliASP-tili eli asuntosäästöpalkkiotili on helppo tapa aloittaa säästäminen ensiasuntoa varten. ASP-säästämisen voi aloittaa avaamalla ASP-tilin missä tahansa suomalaisessa pankissa. Avatun tilin voi tarvittaessa myöhemmin siirtää toiseen pankkiin. Tilin voi avata 15-39-vuotiaana elämäntilanteesta riippumatta, sillä sinne säästäminen on joustavaa. Avaaminen ei vaadi säännöllisiä tuloja. 15-17-vuotiaana talletettavien säästöjen tulee kuitenkin olla itse työllä ansaittua rahaa. Tilin perustaminen on ilmaista, mutta se vaatii yleensä 150 euron avaustalletuksen.
ASP-tili kannattaa avata heti kun on mahdollisuus säästämiseen, vaikka asunnon ostaminen ei olisikaan vielä ajankohtaista. Tällöin tarvittava säästösumma saattaa olla jo valmiina, kun asunnon ostaminen tulee ajankohtaiseksi, eikä tarvitse turhaan odotella säästötavoitteen täyttymistä, kun unelmien asunto on jo löytynyt. ASP-tilin voi avata joko yksin, tai yhdessä kumppanin kanssa, mikäli tarkoituksena on ostaa asunto yhdessä. Molemmille osapuolille voi myös avata omat ASP-tilit, jotka yhdistetään vasta asunnon ostohetkellä.

ASP-tilille säästäminen

ASP-tilille talletetaan rahaa yhden tai kolmen kuukauden välein. Yhden vuosineljänneksen, eli kolmen kuukauden ajalta tulee säästöjä kertyä aina vähintään 150 euroa, ja enintään 3000 euroa. Tilille kertyy siis vuodessa 600 – 12 000 euroa. Säästötalletuksia tulee tehdä vähintään kahdeksan vuosineljänneksen ajan. Vuosineljännesten ei tarvitse olla peräkkäisiä, joten säästämisestä voi pitää tarvittaessa taukoja. Nopeimmillaan ensiasunnon ostajaksi voi siis päästä jo kahden vuoden säästämisen jälkeen. Minkäänlaista takarajaa ei kuitenkaan ole, joten säästöjä voi kerryttää niin kauan kuin on tarpeen, sillä vaikka tili on avattava viimeistään 39-vuotiaana, ei asunnon ostamiselle ole yläikärajaa.
ASP-tilille säästämisen etuna on hyvä korkotuotto. Pankit tarjoavat yleensä yhden prosentin talletuskoron. Monet pankit tarjoavat myös kahdesta neljään prosenttia lisäkorkoa enintään ensimmäisen viiden vuoden ajaksi. ASP-tilin korkotuotto on verotonta tuloa. Säästöt kasvavat siis korkoa jopa viisi prosenttia, jolloin säästetty summa kasvaa.

ASP-laina

ASP-lainan ensiasuntoa varten voi saada silloin, kun tarvittava säästöosuus on saatu kasaan, ja muut ASP-ehdot täyttyvät. Ehtojen täyttyessä valtio tukee ASP-säästäjää normaalia suuremmalla takauksella. Ensiasunnon ostajan on säästettävä asunnon hinnasta vähintään 10 prosenttia, jolloin korkotuettua ASP-lainaa voi saada 90 prosentin osuudelle asunnon hinnasta. Itse asunto ja valtiontakaus riittävät yleensä ASP-lainan vakuudeksi. Ilman ASP-sopimusta valtion takauksen enimmäismäärä on huomattavasti alhaisempi. ASP-ehtojen täyttyessä ei myöskään ole tarpeen maksaa valtiontakauksen takausmaksua.
Lainaa voi saada asuntoa kohden 115 000 – 180 000 euroa asunnon sijaintikunnasta riippuen. Asunnon hinta voi kuitenkin olla kalliimpikin, sillä ASP-lainan lisäksi voi saada valtion takaamaa ASP-lisälainaa, mikäli korkotuetun ASP-lainan summa ei riitä halutun asunnon kauppahintaan.
ASP-lainalla ostettu asunto on tarkoitettu ensisijaisesti ostajan omaan käyttöön. Asunnon voi kuitenkin tarvittaessa vuokrata tilapäisesti jollekin muulle henkilölle.

Korkotuki suojaa korkotason nousulta

Pankit määrittelevät tapauskohtaisesti asuntolainan koron. ASP-lainan korko on kuitenkin matalampi kuin muissa asuntolainoissa. Valtio suojelee ASP-lainan ottajaa korkojen nousulta ensimmäisen kymmenen vuoden ajan. Mikäli yleisen korkotason noustessa lainan korko nousee yli 3,8 prosenttiin, valtio maksaa ylittyvästä koron osuudesta 70 prosenttia korkotukena.

Helppoa säästämistä ensiasuntoa varten

ASP-tilille säästäminen on vaivatonta, mutta silti ASP-laina on usein kannattavampi ja edullisempi kuin muut asuntolainat. Säästämisen voi halutessaan aloittaa jo nuorena, ja kerryttää tarvittavat säästöt pikkuhiljaa pienistä sivuun laitetuista summista. Mahdollista on myös aloittaa vasta silloin, kun asunnon tarve alkaa jo häämöttää, ja alkaa säästää heti suurempia summia, jolloin ensiasunnon ostajaksi voi päästä jopa vain kahden vuoden säästämisen jälkeen. Tarvittaessa säästäminen voi olla mitä tahansa näiden kahden vaihtoehdon väliltä, joten säästäminen on hyvin joustavaa, ja sopii lähes kaikille.

Remonttilaina asunnon remontoimiseen

Remonttilaina on hyvin suosittu tapa rahoittaa oman kodin remontti. Harvemmalla suomalaisella on useampaa tai jopa kymmentä tuhatta euroa säästössä. Remontoiminen voi tulla hyvinkin kalliiksi, joten on hyvä säästää aina kun se on mahdollista. Ensimmäinen asia mistä säästäminen onnistuu on remonttilainan kilpailuttaminen.

Kilpailuta lainaa remonttia varten Remonttilainaa.com -palvelussa. Palvelun avulla saat tarjouksia juuri sinun remonttiin sopivalle lainasummalle. Palvelussa on mukana jo yli 20 pankkia ja rahoituslaitosta, joten voit olla varma, että saat edullisen lainatarjouksen.

*Kaupallinen yhteistyö: Remonttilainaa.com

One Reply to “ASP-tilille säästäminen ensiasuntoa varten”

  1. ASP-tilille säästäminen kannattaa oikeasti aloittaa mahdollisimman aikaisin, vaikka ei vielä asunnon ostoa suunnittelisikaan. Muutama kymppi kuukaudessa ei kaada kenenkään taloutta ja pitkässä juoksussa tilille kertyy mukava summa oman asunnon hankintaa varten.

    Kirjoitus oli oikein kattava ja hyvä muistutus nuorisolle säästämisen tärkeydestä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *