Autolaina pankista vai autoliikkeestä?

autolaina pankistaKun harkitsee auton vaihtoa uuteen, tai ensimmäisen kulkupelin ostoa, on otettava monta asiaa huomioon. Päällimmäisenä on tietysti mielessä auton väri, tyyppi, koko, merkki ja malli, mutta näidenkin valintaan voi vaikuttaa se, että kuinka iso autolaina on mahdollista saada. Mikäli rahaa ajopelin ostamiseen ei löydy omasta taskusta, on turvauduttava lainaan, joita tarjoavat pankkien ja rahoituslaitosten lisäksi itse autokaupat.

Lainaa ottaessa korko ei ole ainoa asia, johon tulee kiinnittää huomiota, vaan usein rahoitukseen sisältyy muita kuluja, kuten perustamismaksu, järjestely- tai nostopalkkio sekä tilinhoitomaksut. Vaikka joskus lainanantajat lupailevat korottomia lainoja, täysin kuluttomia lainoja ei useimmiten ole. Tavallisesti autolainan korko on keskimäärin 4-6 %, mutta kun siihen lisätään perustamispalkkiot ja kuukausittaiset käsittelymaksut, voi todellinen korko nousta 7-10 prosenttiin.

Mikäli kuluttajat kiinnittäisivät huomiota kuluihin tarkemmin, voisi moni auto jäädä ostamatta. Kilpailuttamalla laina on kuitenkin mahdollista löytää sopuhintainen rahoitusratkaisu, jonka avulla voi säästää huomattavia summia, minkä voi esimerkiksi sijoittaa parempaan vakuutukseen tai auton lisävarusteisiin.

Mistä saa edullisimman autolainan?

Perinteisesti vakuudellinen pankkilaina on ollut edullisempi vaihtoehto kuin autoliikkeiden osamaksukaupat, ja näin on usein vieläkin. Tämä edellyttää kuitenkin ostajalta jotain riittävän arvokasta omaisuutta, jonka voi antaa lainan vakuudeksi. Monella autolainaa tarvitsevalla kuluttajalla ei tällaista omaisuutta löydy tai sitä ei haluta vakuudeksi antaa, jolloin on mahdollista ottaa vakuudetonta pankkilainaa. Tällöin lainan korko on kuitenkin merkittävästi suurempi. Vaikka muutaman prosentin erot eivät tuntuisi merkityksellisiltä, voi niistä koitua huomattavia lisäkustannuksia.

Autokauppa on ollut pidempään alamäessä, joten autokauppiaat ovat lähteneet kilpailemaan omilla lainatarjouksillaan piristääkseen autokaupan tyhjäkäyntiä. Kauppiaat houkuttelevat autokaupoille muun muassa nollakoroilla tai olemattomilla lainakuluilla, joten perinteiset pankkilainat eivät välttämättä enää pärjää kilpailussa. Pääsääntöisesti pankkien vakuudettomat kulutusluotot häviävät autoliikkeiden tarjoamille osamaksurahoituksille.

Autoliikkeiden osamaksurahoituksista onkin tullut varteenotettava vaihtoehto, ja joskus joukosta voi löytyä todellisia helmiä, sillä nollakulut voivat olla nykypäivänä todellisuutta monessakin autokaupassa. Edullisten rahoitusten lisäksi autoilijoita houkutellaan ilmaisilla varustepaketeilla tai erittäin edullisilla täyskaskovakuutuksilla. Joskus parhain kokonaispaketti voi löytyä toisesta liikkeestä kuin oma suosikkimerkki, joten rahoitustarjoukset voivat vaikuttaa myös auton valintaan.

Autokaupan tarjoaman rahoituksen muut edut

Auton ostaminen lainarahalla on nostanut suosiotaan vuodesta toiseen, ja sen valitsee jo yli puolet henkilöasiakkaista. Osassa autoliikkeistä lähes kaikki myynti tapahtuu rahoituksen kautta. Iso osa autoista jäisikin kokonaan kauppaan, koska yhä harvempi haluaa tehdä auton kokoisia hankintoja enää käteisellä. Tämä liittyy laajemmin siihen, että muidenkin rahoitusten kuin asuntolainan ottamisesta on tullut aiempaa hyväksyttävämpää.

Rahoituksen saaminen autoliikkeestä on useimmiten hyvin vaivatonta. Luottopäätöksen saa välittömästi kaupan teon yhteydessä. Toisin kuin pankille, autoliikkeelle riittää lainan vakuudeksi pelkkä auto, mikä houkuttelee useimpia kuluttajia, jotka eivät ole valmiita laittamaan esimerkiksi omaa asuntoaan lainan vakuudeksi.

Lisäksi autokaupan tarjoama laina on lähes aina kiinteäkorkoinen verraten pankkeihin, jotka muuttavat korkojaan jopa useamman kerran vuodessa. Kulujen ennakoitavuus on yhä tärkeämpää monelle kuluttajalle rahoitusta valittaessa. Edulliset korot eivät siis todellakaan ole ainoa syy sopia rahoituksesta suoraan valitsemassaan autoliikkeessä.

Milloin autolaina kannattaa ottaa pankista?

Kun autolaina otetaan suoraan liikkeestä, myös auton omistajaksi merkitään autokauppa, vaikka haltijaksi tuleekin auton ostaja. Jos itselleen on tärkeää, että kulkupeli on omissa nimissään, on pankkilaina oikeastaan ainoa varteenotettava vaihtoehto.

Riippumatta siitä, mistä lainan lopulta aikoo ottaa, on tärkeää suunnitella rahoitusta etukäteen. Kun on rauhassa laskenut omaan talouteen sopivan kuukausierän ja sitä kautta lainan määrän, tietää varmasti minkä hintainen ajopeli sopii omaan budjettiin. Näin autokaupassakin voi keskittyä oikeisiin asioihin tietäessään jo etukäteen, millaiseen autoon on varaa.

*Kaupallinen yhteistyö: www.autolainaa.com

One Reply to “Autolaina pankista vai autoliikkeestä?”

  1. Loistava artikkeli! Juuri itse pohdin uuden auton ostoa ja tästä onkin paljon hyötyä koska minun tulee löytää sopiva autolaina ilman vakuuksia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *