Miten hakea opintolainaa?

opintolainaKun ilahduttava tieto jatko-opiskelupaikan varmistumisesta on saapunut ja on vähitellen aika ryhtyä suunnittelemaan tulevaa syksyä ja vuosia jatkuvaa opiskeluaikaa, on yksi tärkeimmistä päätöksistä se, miten opintojen aikainen eläminen rahoitetaan. Toiset sinnittelevät opinto- ja asumistuen avulla, ja tekevät opintojen ohessa ilta- ja viikonlopputöitä. Joistakin se ratkaisu voi tuntua liian raskaalta ja stressaavalta, mutta toisaalta opiskelun ja töiden yhdistäminen voi myös mukavasti tasapainottaa elämää. Toiset taas haluavat ehdottomasti keskittyä täysipainoisesti opiskeluun, opiskelijaelämään ja -tapahtumiin, sekä yleisesti opiskeluajan sosiaaliseen puoleen, ja päättävät hakea opintolainaa. Opiskeluvuodet ovat joka tapauksessa melko lyhyt aika ihmisen elämässä ja opintoihin keskittyminen nopeuttaa valmistumista, sekä lyhentää opiskeluaikaa entisestään.

Mitä opintolaina on?

Opintolaina on lyhyesti opiskeluaikaisen elämän rahoittamiseen tarkoitetusta rahalainasta, jonka takaa valtio. Opintolainajärjestelmä kuuluu osana opintotukikokonaisuuteen, mutta poikkeuksena muista tuista, täytyy laina maksaa myöhemmin takaisin. Valtiontakaus on kuitenkin voimassa 30 vuotta, joten takaisinmaksuaikataulu ei ole kovin tiukka. Opintotukikokonaisuus sisältää opintorahan, asumislisän, Kelan ateriatuen sekä opintolainan valtiontakauksen.

Miten opintolainaa haetaan?

Opintolainan hakeminen ei ole monimutkaista. Ensin on haettava Kelasta lainatakaus, mikä onnistuu kätevästi verkossa Kelan asiointipalvelussa. Korkeakouluopiskelijoille, jotka saavat opintorahaa, myönnetään opintolainan valtiontakaus automaattisesti. Toisen asteen opiskelijat täyttävät itse sähköisen hakemuksen. Takausta suositellaan haettavaksi yhdellä kertaa koko opiskeluajalle. Kelan asiointipalveluun kirjaudutaan joko verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella, ja myöhemmin palvelun kautta on helppo seurata hakemuksen käsittelyn etenemistä, lainan nostoeriä sekä kokonaismäärää. Mahdolliset maksuhäiriömerkinnät saattavat kokonaan estää opintolainan valtiontakauksen myöntämisen.
Kun Kela on myöntänyt lainan takauksen, haetaan itse lainaa halutusta pankista, joka saa takaustiedon suoraan Kelasta, ja tekee lopullisen päätöksen lainan myöntämisestä. Käytännöllisintä on hakea lainaa omasta pankista, mutta pankkeja voi myös kilpailuttaa mahdollisimman edullisten lainaehtojen saamiseksi. Usein ehdoissa ei kuitenkaan ole suuria eroja eri pankkien välillä. Pankin kanssa neuvotellaan lainan tarkat ehdot, sekä sovitaan kaikki muut lainaan liittyvät yksityiskohdat, kuten esimerkiksi korko sekä takaisinmaksuaikataulu. Myös itse lainahakemuksen voi useimmissa tapauksissa tehdä sähköisesti verkkopankissa, ja pankki saa takaustiedon suoraan Kelasta.
Opintolainaa tulee hakea aina lukuvuodeksi kerrallaan. Lainaa ei sen myöntämisestä huolimatta ole pakko nostaa, mikäli siihen ei ole tarvetta.

Opintolainan etuna opiskeluajan matala korko

Opintolainan korko määräytyy markkinakorosta, joka on tavallisesti 3 tai 12 kuukauden EURIBOR, eli euromaiden yhteinen viitekorko. Lisäksi pankki määrittelee oman viitekorkonsa, joka siis on neuvoteltavissa. Opiskeluaikana opintolainalle maksetaan vain 1 prosentin korkoa, mikä tekee lainasta hyvin edullisen. Muu osa opiskeluajan korosta niin sanotusti pääomitetaan, eli lisätään lainan määrään.

Opintolainavähennys ja -hyvitys

Aiemmin käytössä ollut opintolainavähennys on uusien opiskelijoiden osalta poistunut käytöstä elokuussa 2014, ja tilalle on tullut opintolainahyvitys. Myös aiemmin käytössä ollut opintolainan korkojen verovähennysoikeus on poistunut vuoden 2015 alussa. Opintolainahyvitys on verovapaa etuus, jossa Kela maksaa hyvityksen määrän suoraan pankille sen jälkeen, kun päätös etuuden myöntämisestä on tehty.
Opintolainaan on myös mahdollista saada hyvitystä, mikäli koulusta valmistuminen tapahtuu tavoiteajan puitteissa.

Opintolainan takaisinmaksu

Toisin kuin muut opintotuen osat, tulee opintolaina siis maksaa takaisin. Maksuaikataulu sovitaan lainan myöntäneen pankin kanssa. Korot pääomitetaan viimeisen kerran viimeisen lainaerän nostamisen jälkeen kesä- tai joulukuussa. Sen jälkeen korot maksetaan kahdesti puolen vuoden välein. Tämän jälkeen alkaa varsinainen lainan takaisinmaksu, joka tapahtuu kuukausittain. Lyhennys kannattaa tehdä automaattisena tiliveloituksena. Opintolainaa voi halutessaan lyhentää myös suunniteltua enemmän, jolloin asia hoituu normaalina tilisiirtona ilman erillistä viitenumeroa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *