Miten hakea veronpalautuksia?

veronpalautusJokaiselle Suomessa töitä tekevälle määräytyy ansiotulojen määrästä riippuen tietty veroprosentti, jonka mukaan verot peritään jokaisesta palkasta. Yleensä veroprosentti lasketaan edellisen vuoden palkan mukaan, ja postitse lähetetään verokortti, jossa lukee arvio seuraavan vuoden tuloista, sekä ilmoitetaan arvioitu veroprosentti. Oman palkan veroprosentin lisäksi palkasta vähennetään myös eläkevakuutusmaksu ja kunnallisvero.
Oman palkkansa voi siis laskea kertomalla sen prosenttiosuudella, josta on vähennetty veroprosentti. Jos siis bruttopalkka on 1500 euroa kuukaudessa, ja veroprosentti 8, on palkasta käteen jäävä osuus 1500 x 0,92 = 1380 euroa. Verohallinnon sivuilta löytyy myös veroprosenttilaskuri, josta voi laskea oman veroprosenttinsa, kun arvioi omat vuositulonsa.

Veroprosentin yli tai ali menevät tulot

Jos olet jättänyt verokorttisi työnantajalle, verotetaan jokaisesta palkasta aina kortin mukainen prosenttiosuus. Jos nämä summat menevät yli, tai jäävät alle verokortissa arvioidun vuositulorajan, laskee verohallinto yli tai ali jääneen summan, ja ilmoittaa siitä veronmaksajalle. Jos veroja on maksettu enemmän kuin niitä olisi tulorajan mukaan tarvinnut maksaa, saa summan palautuksena. Summa maksetaan suoraan veronmaksajan pankkitilille, kun tämä ilmoittaa tilinumeronsa verohallinnolle. Jos taas veroja on maksettu liian vähän, lähettää verohallinto laskun periäkseen loput maksamatta jääneet verot. Itse ei siis tässä vaiheessa tarvitse tehdä mitään saadakseen veronpalautuksia.

Verovähennykset

On olemassa myös tiettyjä asioita, joita saa vähentää verotuksessa, eli ilmoittamalla nämä veroilmoituksessa, voi saada hyvityksenä osan niistä takaisin. Tämä perustuu siihen, että osittain näistä on jo maksettu verot kertaalleen ostettaessa palveluita. Verotuksessa voi vähentää esimerkiksi työmatkasta aiheutuneita kuluja. Ehtona on, että matka on tehty halvinta mahdollista kulkuneuvoa käyttäen, jollaiseksi yleensä lasketaan julkisen liikenteen kausilippu. Kuluissa on 750 euron omavastuu, eli yli tämän summan menevän työmatkakulun saa vähentää veroissa maksimissaan 7000 euroon asti. Työmatkapyöräily oikeuttaa myös vähennykseen 80 euroa vuosittain. Autolla kulkeva voi hakea vähennystä kilometrikorvauksina, jos julkista liikennettä ei ole työajan puitteissa.

Kotitalousvähennystä voi hakea, jos ostaa palveluita kotiinsa tai vapaa-ajan asunnolleen. Näitä vähennyksiä ovat esimerkiksi kotona teetettävät remontit ja siivoustyö. Myös erilaiset asennustyöt, kuten pesukoneen tai elektroniikan asennus, josta maksetaan asentajalle palkkaa on vähennyskelpoista. Kotitalousvähennystä saa tehdä vuodessa vähintään 2400 euroa/henkilö. Kahden henkilön taloudessa siis puolisot, jotka ovat maksaneet molemmat työstä, voivat tehdä vähennystä yhteensä 4800 euroa. Työkorvauksesta saa vähentää enintään puolet, eli 50 %, ja työn on oltava arvonlisäverollista työtä. Kotitalousvähennyksen omavastuu on 100 euroa vuodessa.

Asuntolainojen korkovähennys on mahdollinen, kunhan lainan kohteena on perheen vakituinen asunto. Asuntolainan korkoja voidaan vähentää maksimissaan 1400 euroa vuodessa. Jos puolisot ovat ostaneet asunnon yhdessä, voidaan veroja vähentää yhteensä 2800 euroa vuodessa. Jos puolisoilla on lapsi, määrä nousee yhden lapsen myötä 400 euroa ja kahden tai useamman lapsen myötä 800 euroa.

Tuloja saava saa tehdä myös tulonhankkimisvähennyksen, joka on 750 euroa vuodessa. Jokainen veronmaksaja saa automaattisesti tämän summan, eikä sitä tarvitse vähentää erikseen. Tulonhankkimisvähennykseen on laskettu kuuluvaksi esimerkiksi työhuonekulut ja ammattikirjallisuuden hankkiminen. Toisaalta siihen ei ole laskettu kuuluvaksi ammattiliittojen jäsenmaksuja, työmatkakuluja tai työttömyyskassan jäsenmaksuja. Koska monella vähennettävä määrä jää kuitenkin alle 750 euron, ei tulonhankkimisvähennystä tehdä niin paljon kuin muita vähennyksiä.

Verovähennyksillä säästöä

Moni jättää verovähennykset tekemättä tiedon puutteen vuoksi. Niillä voi kuitenkin säästää selvästi rahaa, ja kannattaa ainakin vierailla verohallinnon sivuilla laskemassa veroprosenttinsa ja katsoa verovähennyksistä onko itsellään oikeutta vähennyksiin. Myös erilaiset nettipalvelut tai verohallinnon palvelupisteet tarjoavat neuvontaa veroasioissa.

One Reply to “Miten hakea veronpalautuksia?”

  1. Hyvä kirjoitus ja muistutus kaikille veronmaksajille. Veroasioissa kannattaa kyllä olla tarkkana. Verottaja vie kyllä kaiken minkä irti saa kuuliaisesta veronmaksajasta. Tästä syystä kannattaakin yrittää saada mahdollisimman paljon takaisin mitä on mahdollista.

    Esimerkiksi remonttia suunnittelevan kannattaa pyrkiä jakamaan remontin kulut kahdelle eri vuodelle niin saa maksimaalisen kotitalousvähennyksen. Tämä tietenkin toimii vain isommissa remonteissa esimerkiksi kylpyhuoneremontissa tms.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *