Miten omat luottotiedot tarkistetaan?

luottotiedotTiesitkö, että voit tarkistaa omat luottotietosi täysin maksutta? Näin saat selville esimerkiksi, onko sinulla maksuhäiriömerkintöjä. Suurimmat luottotietoja tarjoavat rekisterinpitäjät ovat Suomen Asiakastieto Oy ja Bisnode Oy, joilta molemmilta voit tarkistaa omat tietosi ilmaiseksi kerran 12 kuukaudessa. Tietojen tarkistuspyyntö tapahtuu kirjallisesti. Asiakastiedon toimistossa Helsingissä voi myös asioida paikan päällä.

Rekisteriotteessa näkyy merkintöjen lisäksi se, mistä ja milloin ne ovat tulleet, sekä se, mihin asti ne ovat voimassa. Jos merkintöjä ei ole, rekisteriote käy todisteena puhtaista luottotiedoista. Henkilöllä on myös oikeus saada poistettua häntä koskevat, mutta jo vanhentuneet merkinnät.

Luottotietojen kysyminen useammin kuin kerran vuodessa on maksullista

Mikäli sinulla on tarpeen kysyä luottotietojasi useammin kuin kerran vuodessa, peritään siitä kymmenen euron kertamaksu. Maksullisen luottotietojen tarkistuksen voi tehdä rekisterinpitäjien verkkosivuilla todentamalla henkilöllisyyden pankkitunnuksilla. Muissakin tapauksissa henkilöllisyys tulee todentaa näyttämällä henkilötodistusta, ajokorttia tai passia, tai kirjallisesti asioidessa sellaisen kopiota.

Tietoja kerätään monesta eri paikasta

Merkintöjen lisäksi Asiakastieto ja Bisnode määrittelevät henkilön luottoluokituksen, jossa huomioidaan luottotietojen lisäksi yritysyhteydet, sekä henkilön ikä. Yritysyhteyden katketessa ja tiedon päivittyessä julkisiin rekistereihin, myös sen vaikutus luokitukseen lakkaa välittömästi. Yritysyhteydellä tarkoitetaan esimerkiksi osakkuutta tai vastuuasemaa yhtiössä. Kannattaa huomioida vaikutukset omiin luottotietoihin, mikäli harkitsee ryhtymistä esimerkiksi hallituksen jäseneksi tai toimitusjohtajaksi.

Asiakastieto ja Bisnode keräävät tietoja käräjäoikeudesta, ulosottovirastosta, väestörekisteristä, kaupparekisteristä, rahoitusyhtiöiltä ja virallisesta lehdestä. Mikäli sinusta on annettu väärää tietoa, kannattaa olla yhteydessä myös väärän tiedon antajaan, jotta asia saadaan oikaistua, eikä asiasta aiheudu ikäviä ongelmia. Asiakastieto ja Bisnode tarjoavat henkilöiden luottotietojen lisäksi kattavasti tietoa suomalaisista yrityksistä. Molemmat niistä ovat suomalaisia osakeyhtiöitä, joista Asiakastieto on listattu pörssissä.

Miten luottotietomerkintä syntyy?

Moni saattaa kuvitella, että laskun maksaminen eräpäivän jälkeen tai sen siirtyminen perintätoimistolle aiheuttaisi automaattisesti maksuhäiriömerkinnän, mutta se ei ole totta. Merkinnän rekisteröintiin tarvitaan aina tuomioistuimen päätös, jolloin maksu on myöhässä tavallisesti jo yli puoli vuotta.

Kulutusluotot, kuten luottokortit, pikavipit ja osamaksusopimukset, ovat kuitenkin eri asia. Niiden kohdalla merkintä voi tulla jo 60 vuorokauden myöhästymisen jälkeen, mikäli takaisinmaksu on laiminlyöty. Tästä tulee kuitenkin aina ilmoittaa luotonottajalle. Merkintä tallentuu normaalisti kolmeksi vuodeksi, mutta talletusaika voi määräytyä myös lyhyemmäksi tai pidemmäksi ajaksi.

Toisen luottotietoihin ei pääse käsiksi ilman laillista perustetta

Luottotiedot eivät ole julkiseksi säädettyä tietoa. Toisen ihmisen luottotiedot voi tarkistaa vain, mikäli siihen on laissa määrätty peruste. Laki säätelee tilanteet, joissa toisen henkilön tietoja voi tarkastella, joten esimerkiksi utelias tuttava ei voi tutkia luottotietojasi, ellet olet vaikkapa vuokraamassa häneltä asuntoa tai ostamassa osakkeita. Jokaisella on kuitenkin oikeus saada tietää, kuka tai mikä taho luottotietoja on kysynyt. Toisen henkilön luottotietojen tarkistaminen on lisäksi maksullista.

Yritykset ja pankit tarkistavat asiakkaidensa luottotietoja säännöllisesti varsinkin lainahakemuksen yhteydessä. Rekisterimerkintä yleensä hankaloittaa merkittävästi asunnon vuokraamista tai luoton saamista, ja jopa estää sen kokonaan. Omista tiedoistaan kannattaa siis pitää huolta.

Miksi luottotiedot on hyvä tarkistaa?

Tarkistamalla omat luottotietosi säännöllisin väliajoin olet aina tilanteesi tasalla, eikä sinun tarvitse sen osalta jännittää turhaan esimerkiksi hakiessasi lainaa tai solmiessasi osamaksukauppaa. Varsinkin, jos sinulta on jäänyt luoton eriä maksamatta, tai sinulla on pienikin epäilys, että sinulle olisi voinut aiheutua maksuhäiriömerkintä, kannattaa tiedot tarkistuttaa. Jos saat kirjeen ulosottovirastosta tai perintätoimistosta, kannattaa olla lähettäjään heti yhteydessä ja selvittää asia, ennen kuin merkintä ehtii muodostua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *