Näin voit yhdistää velkasi helposti

yhdistä velat helpostiLainojen yhdistäminen on yleistynyt hurjaa vauhtia, eikä ihme. Moni meistä on velkaantunut vähän sinne sun tänne – on osamaksuja, lomareissua varten otettua kulutusluottoa ja pikavippejäkin. Monet näistä lainoista ovat varsin korkeakorkoisia, ja monesta pienestä lainasta kertyy vuositasolla melkoinen potti maksettavaksi. Myös henkilökohtaisen taloustilanteen hahmottaminen käy vaikeaksi – rahat vain tuntuvat katoavan johonkin, vaikka miten yrittäisi kiristää vyötä.

Mikä neuvoksi?

Ongelma helpottuu huomattavasti, jos käytät hieman aikaa velkojesi yhdistämiseen. Ideana tässä on korvata monta pientä, korkeakorkoista lainaa yhdellä isolla. Tällöin sinun tarvitsee huolehtia vain yhdestä kuukausittaisesta maksuerästä, joka epäilemättä helpottaa huomattavasti taloudenpitoasi. Katsotaanpa askel kerrallaan, miten saat velkasi yhdistettyä helposti.

Vaihe 1: Laadi lista veloistasi

Aivan ensimmäinen askel on laatia lista kaikista veloistasi. Tämä on tärkeää kokonaiskuvan saamiseksi, ja helpottaa seuraavia vaiheita huomattavasti. Lista on helpointa laatia käyttämällä taulukkolaskentahojelmaa, kuten Exceliä tai ilmaista Google Sheetsiä. Myös perinteinen ”kynä ja ruutuvihko” – yhdistelmä riittää mainiosti.

Velkoja voivat olla esimerkiksi seuraavat:

  • Osamaksut (puhelin, kodinkoneet yms)
  • Pikavipit
  • Kulutusluotot

Jätä listasta pois vakuudelliset lainat, kuten auto- tai asuntolaina. Merkitse listaan ainakin velkojan nimi ja velan jäljellä oleva summa. Halutessasi voit myös merkitä lisätietoja, kuten ”puhelimen osamaksu”, ”lomamatka” ja niin edelleen.

Vaihe 2: Selvitä, mitkä velat voit maksaa kerralla pois

Tämä vaihe on jo hieman edellistä työläämpi, mutta vähintään yhtä tärkeä. Jotkin lainaehdot nimittäin estävät tai rajoittavat lainan takaisinmaksua alkuperäistä aikataulua nopeammin – velkojan tarkoituksena tässä on tietysti varmistaa riittävä korkojen kertyminen.

Useimmiten kertamaksu ei kuitenkaan ole ongelma. Käy läpi edellisessä vaiheessa laatimaasi listaan merkityt velat ja niiden sopimusehdot. Tarvittaessa ota velkojaan yhteyttä joko puhelimitse tai sähköpostilla, jos ehdot eivät ole selvät. Merkitse listaan velan kohdalle rasti, jos kertamaksu onnistuu.

Jos listallesi jäi velkoja ilman rastia, ota yhteyttä näihin velkojiin ja yritä sopia maksuohjelman muutoksesta. Varsin usein tämä onnistuu, vaikkakin laina-ajan kokonaiskorot tulevatkin todennäköisesti maksettavaksi.

Vaihe 3: Laske velkojesi kokonaissumma

Jos laadit listasi käyttäen Exceliä tai muuta taulukkolaskentaohjelmaa, tämä vaihe sujuu varsin kivuttomasti. Jos käytit kynää ja ruutuvihkoa, lienee paras kaivaa taskulaskin esille. Laske siis yhteen kaikkien listasi velkojen summat, jotka merkitsit ylös ensimmäisessä vaiheessa. Tarkista lopuksi, että yhteenlaskettu summa on varmasti oikein – etenkin, jos laadit listan käsipelillä.

Älä järkyty, jos summan suuruus pääsi yllättämään. Tämä on tavallista, jos pieniä velkoja on useita, ja juuri tästä syystä velkojen yhdistäminen onkin järkevää .

Vaihe 4: Hae lainaa ja maksa velkasi

Edessä on enää uuden lainan hakeminen. Lainaa tarvitset aiemmin laskemasi velkojen kokonaissumman verran. Voit toki hakea myös hieman suuremman lainan, mikäli pelkäät unohtaneesi listaltasi jotain, tai jos olet kaikesta huolimatta hieman epävarma loppusummasta. Ole kuitenkin tarkkana saatuasi rahat tilillesi – tämä laina on tarkoitus käyttää vanhojen velkojen maksuun, ei velkaannuttaa sinua entisestään!

Jos asuinkuntasi myöntää sosiaalisia luottoja, on tämä usein järkevin ratkaisu. Sosiaalinen luotto on vähävaraisille, mutta maksukykyisille, tarkoitettu edullinen laina, joka voidaan myöntää välttämättömiin hankintoihin tai vanhojen velkojen ja rästilaskujen maksamiseen. Käänny kuntasi sosiaalitoimen puoleen mikäli tämä vaikuttaa sinulle sopivalta vaihtoehdolta.

Siinä tapauksessa että asuinkuntasi ei sosiaalisia luottoja myönnä, tai katsoo sinut liian varakkaaksi sitä myöntääkseen, on toinen vaihtoehto ihan tavallinen pankkilaina. Useimmat pankit tarjoavat vakuudettomia kulutusluottoja jopa kymmeniin tuhansiin euroihin saakka. Ota kuitenkin huomioon lainan todellinen vuosikorko, ja mahdolliset muut kustannukset. Onkin järkevää pyytää lainatarjous useammasta pankista, ja valita näistä edullisin. Lainaa voit hakea verkkopankin kautta, mutta jos asia yhtään askarruttaa, kannattaa varata aika tapaamiselle pankkineuvojan kanssa.

Vaihe 5: Maksa velkasi ja jatka elämääsi

Saatuasi myönteisen lainapäätöksen rahat ilmestyvät tilillesi viimeistään muutamassa pankkipäivässä. Käy vielä kerran lista läpi, ja maksa jokaisen velan kokonaissumma. Merkitse listaan aina, kun saat velan maksettua – tämä tuntuu erittäin helpottavalta! Nyt onkin aika huokaista helpotuksesta – tästä eteenpäin sinulla on enää yksi velka hoidettavana.

* Kaupallinen yhteistyö: www.yhdistalaina.com

One Reply to “Näin voit yhdistää velkasi helposti”

  1. Voin kokemuksesta todeta, että lainojen yhdistäminen auttaa raha-asioiden hahmottamista oikeasti tosi paljon. Itse yhdistin 7 pienlainaa yhdeksi isommaksi lainaksi juurikin tällaisen kilpailutuspalvelun kautta ja säästöä tulee todellakin useampi sata euroa vuodessa. Säästön lisäksi yksi laina on helpompi hoitaa kun useampi pieni laina.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *