Sosiaalinen luotto on edullisempi vaihtoehto pikavipeille

sosiaalinen luottoPikavippi on lyhytaikainen lainatuote, jonka nostamiseksi ei vaadita vakuuksia. Jos luottotiedot ovat kunnossa, on pikavippi yleensä melko helppo saada, ja se on nopeasti omalla tilillä. Kääntöpuolena ovat pikavippien verrattain korkeat korot. Vaikka olisi kova houkutus saada omalle tililleen rahaa jopa saman päivän aikana vain muutamalla napin painalluksella, kannattaa riskit ottaa huomioon. Korkeat korot voivat johtaa lainahelvettiin, josta ei pääse enää irtautumaan, kun muutaman satasen laina kasvaa kohtuutonta korkoa. Lakiuudistuksista ja valistuksesta huolimatta pikalainojen määrät ja kustannukset ovat olleet Suomessa jo pitkään kasvussa.

Edullisempaa sosiaalista luottoa voi hakea omasta asuinkunnastaan

Sosiaalinen luotto voikin olla varteenotettava vaihtoehto pikavipeille, mikäli on pienen rahan tarpeessa. Sosiaalisen luoton korot eivät ole lähelläkään pikavippien lainakuluja, sillä luotosta voidaan periä enintään korkolain mukaista viitekorkoa, joka on 8,00 % vuonna 2018. Muita lainakustannuksia ei saa periä. Sosiaalisen luoton tarkoituksena onkin ehkäistä kotitalouksien ylivelkaantumista ja tarjota helpotusta yllättäviin talousongelmiin.
Sosiaalista luototusta säädellään lailla, mutta myöntämisestä vastaavat kunnat. Sen käyttöönotto on kunnille vapaaehtoista, ja tällä hetkellä sitä tarjoaa noin kolmekymmentä kuntaa, eli noin 44 prosentilla suomalaisista on teoreettisesti mahdollisuus saada sitä. Voit tarkistaa helposti kuntasi nettisivuilta tai puhelinvaihteesta, onko asuinpaikallasi tarjolla sosiaalista luottoa. Naapurikunnasta sitä ei voi hakea. Toistaiseksi ei ole olemassa virallista listaa kunnista, jotka palvelua tarjoavat.

Kuka voi saada sosiaalista luottoa?

Sosiaalista luottoa saavista 40 % on opiskelijoita, 35 % palkansaajia ja 25 % eläkeläisiä. Kunta myöntääkin luottoa vain sellaisille henkilöille, joilla on mahdollisuus suoriutua sen takaisinmaksusta, mutta eivät pienituloisuutensa vuoksi saisi kohtuuhintaista lainaa esimerkiksi pankista. Vuonna 2014 luottoja myönnettiin noin tuhannelle henkilölle. Yleisimmin luottoa saatiin muiden velkojen takaisinmaksuun, kuten kulutusluottoihin tai ulosottovelkoihin.

Pääsääntöisesti sosiaalista luottoa eivät voi saada henkilöt, jotka ovat henkilökohtaisessa velkajärjestelyssä, tai joilla on realisoitavaa omaisuutta. Yritystoimintaa varten luottoa ei pääsääntöisesti myönnetä.

Kuinka paljon luottoa voi saada?

Luoton määrä on riippuvainen hakijan takaisinmaksukyvystä, joka arvioidaan tulo- ja menolaskelmien perusteella. Luottoa voi kuitenkin saada vähintään 500 euroa ja enimmillään jopa 15 000 euroa. Keskimääräinen luottosumma on noin 3500 euroa. Takaisinmaksuaika voi olla niinkin pitkä kuin seitsemän vuotta – suhteutettuna luoton määrään.

Sosiaalisen luoton erityispiirre on, että siitä saa maksuhäiriömerkinnän, kunnes koko luotto on maksettu takaisin. Tämä vaikeuttaa muiden lainojen ja esimerkiksi osamaksusopimusten tekemistä. Jos on varma, että sellaisia ei tule laina-aikana tarvitsemaan, on sosiaalinen luotto turvallinen, sillä häiriömerkintä poistuu, kun luotto on kokonaan maksettu.

Mihin sosiaalista luottoa myönnetään?

Sosiaalista luottoa voidaan myöntää välttämättömiin pieniin hankintoihin tai menoihin, kuten lasten harrastuksiin, kodin hankintoihin, ajoneuvoon, sekä terveydenhoitoon ja terveystarvikkeisiin. Erityisesti luotto on tarkoitettu talouden tasapainottamiseksi, mikä tarkoittaa muun muassa velkakierteen katkaisemista, työllistymisen edistämistä, asumisen turvaamista tai ulosottolaskujen poismaksua, siis kaikkea, jolla voi olla merkitystä sosiaalisen kriisin selättämisessä.

Luotonsaajalla tulee olla näyttöä taloutensa vastuullisesta hoidosta ja maksukyvystään. Hakijan tulee myös perustella, miten sosiaalinen luotto tukee hänen itsenäistä selviytymistään.

Lainsäädäntöä kehitetään

Vuonna 2015 otettiin 118 137 pikavippiä lähes 64 miljoonalla eurolla. Julkisuudessa onkin ollut esillä pikavippien aiheuttamat ongelmat, kuten ylivelkaantuminen. Yli 200 0000 suomalaisella on jonkinlaisia ulosottoasioita vireillä. Silti pikavippejä myönnetään joka vuosi aiempia enemmän.
Sosiaalinen luotto on todettu toimivaksi keinoksi ehkäisemään syrjäytymistä ja vähävaraisten ylivelkaantumista. Tällä hetkellä sosiaalista luottoa tarjoaa vain kolmisenkymmentä kuntaa. Kun otetaan huomioon taloudellisten vaikeuksien lisääntyminen kotitalouksissa, ja siitä seuraavat sosiaaliset ongelmat, onkin esitetty, että sosiaalinen luototus tulisi ottaa käyttöön koko maassa.

Asiaan voi saada muutoksia vain lainsäädännöllä. Luototuksen kehitystyöstä vastaa sosiaali- ja terveysministeriö. Kysymyksenä onkin, kuuluisiko luoton antaminen jatkossa kunnille, maakunnille, Kelalle vaiko jollekin muulle taholle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *