Suunnittele, budjetoi ja vertaile lainalaskurin avulla

lainalaskuriMikäli lainaa ei ole koskaan hakenut, tai edellisestä kerrasta on jo aikaa, voi olla vaikeaa muistaa, että lainan ottamiseen sisältyy paljon muutakin kuin se, että tietty määrä euroja tupsahtaa tilille ja ne maksetaan hiljattain takaisin.

Lainan ottamisessa muistilistan tärkeimmät kohdat ovat suunnittelu, budjetointi ja vertailu. Ennen kuin lainaa lähdetään hakemaan, kannattaa istua hetkeksi alas ja kirjata ylös oman kotitalouden tulot ja menot vähintään kolmen kuukauden ajalta. Tällöin konkretisoituu käsitys siitä, kuinka paljon rahaa jää kuukaudessa käyttöön lainan takaisinmaksua varten, sekä millaisista menoista on mahdollista säästää.

Suunnittele lainalaskurilla

Suunnittelussa on otettava huomioon myös lainan tyyppi: onko tarve rahoittaa kahden viikon loma pikkulainalla, jonka saa maksettua takaisin parissa kuukaudessa, vai onko tähtäimessä oman kodin ostamiseen sijoitettava asuntolaina seuraavan 15 vuoden ajalle. Nämä kaikki vaikuttavat lainan ja korkojen suuruuteen ja siten lainasta aiheutuviin kuluihin. Kun tulot ja menot on tasapainotettu, lainan suuruus päätetty ja takaisinmaksuaika suunnilleen hahmotettu, voidaan kääntää katse siihen, mistä lainaa kannattaa lähteä hakemaan.

Monelle lainan hakeminen omasta pankista saattaa aluksi tuntua luontevimmalta, mutta lainan hakemisessa kannattaa itse asiassa kilpailuttaa lainantarjoajia, sillä eri lainantarjoajien välillä voi esiintyä suurtakin vaihtelevuutta luoton määrässä ja korkojen suuruudessa. Kilpailuttamalla lainan voi parhaassa tapauksessa säästää jopa satoja euroja kuukausittain, ja vaatimattomammissakin tapauksissa säästöä kertyy helposti jopa kymmeniä euroja.

Vertaile lainalaskurilla

Lainoja kannattaa lähteä vertailemaan erilaisten lainalaskurien kautta, jotka auttavat hahmottamaan lainaan liittyvät kulut alkaen jo tarvittavan lainan määrästä: lainasumma kannattaa asettaa realistiseksi, eikä pidä sortua pyytämään turhan isoa lainaa, jos pienempikin riittää.

Useimmissa laskureissa lainan määrän lisäksi laskuriin syötetään toivottu laina-aika ja korot, sekä lyhennysten tyyppi (annuiteetti, tasaerä, tai tasalyhennys), joista laskuri laskee vuosittaiset, puolivuosittaiset tai kuukausittaiset kulut ja todellisen vuosikoron. Yksinkertaisimmat laskurit ottavat huomioon vain lainan määrän ja laina-ajan, mutta tällaiset laskurit eivät kerro mitään lainaan sisältyvistä koroista eivätkä tarjoa kovinkaan suurta joustavuutta lainan budjetoinnissa. Usein tällaisia yksinkertaisia laskureita tarjoavat vain yritykset, joilla on käytössään kiinteät korot ja takaisinmaksuajat.

Lainalaskurin antama tulos ei ole koskaan kiveen hakattu totuus, mutta jo suuntaa-antava tulos helpottaa oman talouden suunnittelua laina-aikana. Lähdettäessä kilpailuttamaan lainoja kannattaa laskuri pitää auki vähintään yhdessä välilehdessä, jolloin myös tarjousten hahmottaminen helpottuu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *